Cara Bayar Pinjaman MARA Melalui Maybank2u

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram

Hai, sebelum ni saya dah tunjuk nak bayar pinjaman Mara melalui Cimbclicks, kali ni nak tunjuk pula macam mana nak buat bayaran pinjaman Mara menggunakan Maybank2u pula. Sebab saya tunjuk Maybank ni sebab ada yang request.

Saya anggap anda dah siap siap ada akaun maybank2u dan dah tahu juga tentang ebaki Mara. Jika belum tahu apa itu ebaki, boleh rujuk link ini –>EBAKI MARA .

 

Ok, jom mulakan.

Mula mula login Maybank2u

 

Kemudian Klik Account & Banking

 

Selepas itu klik pada bill payment

 

Dan klik –> Make a one-off payment

 

Selepas itu

No 1 klik–>select from list

No 2 klik–> education & education loans

klik continue

Kemudian klik –> select from list dan klik –> Majis Amanah Rakyat (MARA)

 

Dan klik continue

dan disini isikan amount yang anda nak bayar, no ic anda, serta no akaun Mara anda….effective date tu anda boleh pilih bila nak bayar, today or tarikh lain. dan kemudian klik continue

dah sampai sini, klik Request for TAC, dah dpt no tac tu..isi dan klik Confirm, dan done..!

 

dan untuk transaksi melalui maybank2u ni bank harimau ni akan cas rm1.00, jika cimb hanya rm0.53 je, heheh  dan sekarang saya lebih suka bayar melalaui cimb sebab kos murah sikit.

 

haa, dah selesai bayar untuk bulan ni, jangan lupa untuk bulan bulan seterusnya. Kita bayar ikut jadual bagi memudahkan Mara untuk bagi pinjaman kepada student yang lain pula.

 

 

 

 

Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Bacalah yang ni juga:

Tinggalkan komen ya:

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram

Hasli Ayob @ 2020 With Love | Penafian